Attachment Based Family Therapy (ABFT) is een behandeling gebaseerd op inzichten uit de gehechtheidstheorie. Volgens deze theorie lopen kinderen en jongeren veel gevaar om depressieve problemen te ontwikkelen als er veel stress is in hun leven (op school, met vrienden, thuis) en ze het gevoel hebben dat ze daarover niet bij hun ouders (of andere borgfiguren) terecht kunnen. Die problemen kunnen zo groot en uitzichtloos worden, dat chronische depressie of gedachten aan zelfmoord op de loer liggen.
Volgens ABFT moeten we op zo’n moment aan de slag met het hele gezin om jongeren te helpen met vertrouwen hun problemen te delen met hun ouders en om hun ouders te helpen hun kind zo te ondersteunen dat die zich begrepen en gehoord voelt. Hierdoor worden de banden tussen familieleden sterker en krijgt de stress minder kans om een overwicht te krijgen op de jongeren. Centraal bij ABFT staat dan ook de gedachte dat het gezin het medicijn is dat jongeren nodig hebben om weer beter te worden. (tekst: Guy Bosmans).
De ABFT heeft een systematische manier ontwikkeld om de therapiedoelen (herstel van vertrouwen en versterken van de gezinsrelaties) te bereiken. Het protocol is ontwikkeld door Guy S. Diamond; Gary M. Diamond en Suzanne A. Levy. Het protocol laat toe om de effectiviteit van ABFT wetenschappelijk te onderzoeken. Er vinden op dit moment diverse wetenschappelijke onderzoeken plaats, onder andere aan de KULeuven onder leiding van prof. Guy Bosmans.